Sleutels kwijt?
Stel je voor dat iemand je sleutels heeft gepikt. Instant paniek, toch? Je controleert of het huis veilig is, laat de sloten vervangen en zorgt ervoor dat je extra goed op je nieuwe sleutels let. Het zal je misschien verbazen maar in de digitale wereld zijn mensen hier niet zo alert op. Zo zijn gestolen wachtwoorden nog steeds de oorzaak van de meeste datalekken. Uit het Threat Horizons Report 2023 van Google Cloud blijkt zelfs dat 86% van de inbraken gebruikmaakt van gestolen inloggegevens.
Pikant detail is natuurlijk dat je wel een heel sterk wachtwoord (ndye6%#&jsn93) kunt verzinnen, maar als het wordt gestolen is het even waardeloos als “wachtwoord123”. Dat is ook de reden dat wordt aangeraden om voor elke website of app een uniek wachtwoord te kiezen. Dat is een manier om de schade nog enigszins te beperken.
Digitale hulp
Een hulpmiddel om door de bomen nog het bos te zien, is door gebruik te maken van een wachtwoordkluis (in het Engels: password manager). Soms zitten die in je browser. Zoals Apple wachtwoorden in Safari onthoudt of Google dat voor je doet in Chrome. Of soms kun je een betaalde app nemen zoals 1Password. Bekijk hieronder een interessante video van de Consumentenbond over wachtwoordmanagers.
Bonus tip
Heb je een Google Account? Dan is een handig (en confronterend) hulpmiddel het overzicht waarbij ze laten zien welke van jouw wachtwoorden voorkomen in een datalek!