Naast projectleider Veiliginternetten.nl bij ECP is Esther Mieremet ook lid van de adviesraad Unlock Digitale Weerbaarheid. Tijd voor een gesprek over samenwerken.
Esther, hoe zou je VeiligInternetten.nl omschrijven?
De website Veiliginternetten.nl kan je zien als een grote database waarin je op een vraag een concreet antwoord krijgt. Het is in die zin een een plek waar iedereen tips krijgt hoe je je veiliger op het internet kan begeven. Daarnaast is het de afgelopen jaren ook steeds meer een platform geworden. We werken samen met private en publieke partijen om zoveel mogelijk mensen te bereiken en om samen te bepalen welke onderwerpen van belang zijn. Het thema veilig internetten is best breed; dat maakt ook dat we moeten kiezen welke onderdelen de mensen het meeste helpen.
Kun je een voorbeeld geven van zo’n keuze?
Een grote zorg is dat mensen overspoeld worden met berichten over wat er allemaal mis gaat en dat ze het gevoel krijgen dat ze zelf helemaal niets kunnen doen om hun eigen veiligheid te vergroten. Wij zien het als een belangrijke taak om te zorgen dat mensen controle krijgen of houden op hun gedrag online. Dat er angst optreedt vinden we zorgwekkend. Iedereen moet mee kunnen doen in de digitale wereld, ook omdat deze wereld veel kan brengen. Door samen te werken en veiligheid te vergroten, scheppen we vertrouwen en saamhorigheid.
In hoeverre past Unlock Digitale Weerbaarheid daarbij?
Op twee manieren. In de eerste plaats omdat het onderwerp digitale weerbaarheid heel goed past bij de doelstelling van Veiliginternetten.nl. En ten tweede omdat wij elke samenwerking tussen partijen toejuichen en willen meehelpen. Ik kijk ernaar uit om samen te werken en iedereen digitaal weerbaarder te maken.
Wat mij aanspreekt aan deze campagne is dat digitale weerbaarheid verder gaat dan technische tips. Het gaat ook om het ontwikkelen van vaardigheden en het gesprek kunnen voeren tussen verschillende generaties. Daar staan we voor: de handen in elkaar slaan. En dat blijven we doen, zolang het nodig is.