Vandaag gaat de nationale campagne “Unlock Digitale Weerbaarheid” van start. Op een prikkelende manier wordt Nederland attent gemaakt op de meest voorkomende cyberdreigingen zoals phishing, malware, sextortion, fake nieuws en bankhelpdeskfraude. Onderdeel van de campagne is een gratis online cursus die mensen helpt in het herkennen van deze gevaren maar ze ook leert wat te doen als het hen toch overkomt.
De aftrap vindt plaats op een school in Rotterdam Zuid. “Portus Meridiem” is de eerste school waar de lessen live gegeven zullen worden. Zo staat politieagent Aad Lensen voor de groep om leerlingen te vertellen over digitale criminaliteit, leert Dave Maasland (ESET) hoe hackers te werk gaan en zullen presentatrice Tirsa With en Marieke Snoep (KPN) met de leerlingen in gesprek gaan over sexting en online shaming.
Breed gedragen
Digitale Weerbaarheid is een actueel thema dat ook elementen van mediawijsheid, burgerschap en cyber security omvat. Voor het samenstellen van het cursusmateriaal werd dan ook een speciale adviesraad samengesteld met experts van organisaties als de Consumentenbond, Fraudehelpdesk, Bits of Freedom, Hackshield, Netwerk Mediawijsheid, Politie, Rutgers, SeniorWeb, SIDN fonds, Slachtofferhulp en Veilig Internetten.
Met de titel “Unlock” wordt elke maand een nieuw hoofdstuk aan de online cursus toegevoegd. Die hoofdstukken corresponderen ook met de (gekleurde) billboards en online advertenties die de campagne ondersteunen:
- oktober : Digitale babbeltrucs (technieken als phishing en spoofing)
- november : Online fraude (scams zoals bankhelpdesfraude en nepshops)
- december : Laat je niet hacken (wachtwoorden en antivirus)
- januari : Fake News! (desinformatie en mediawijsheid)
- februari : Flirten en sexting (dating apps en online shaming)
- maart : Hoe was jouw dag online? (doom scrolling en opvoedtips)
- april : Je hebt wel iets te verbergen (privacy en digitale burgerrechten
Bekijk hier de video van de officiële lancering.