Het SIDN fonds zet zich in voor een sterk internet voor iedereen. Ook de cursus Digitale Weerbaarheid kon vanaf de start op financiële steun rekenen. Tijd voor een goed gesprek met directeur Valerie Frissen.
Valerie, kun je je nog herinneren dat je voor het eerst online was?
Ik kan me vooral de eerste keer dat ik een e-mailbericht verstuurde nog goed herinneren; ik was toen met mijn proefschrift bezig, eind jaren 80, en toegang tot internet/mail ging alleen via de grote mainframe computernetwerken van universiteiten. Een collega promovendus zat in Californië toen daar een grote aardbeving was. We konden hem niet meer telefonisch bereiken en maakten ons grote zorgen. We hebben toen een mailtje gestuurd en hij antwoordde per ommegaande dat hij veilig was! Magisch…
Wat is er sinds die tijd veranderd als het gaat om de uitdagingen van internet?
Destijds maakten we ons vooral en ten onrechte géén zorgen! We geloofden nog sterk in vooral de positieve verbindende kracht van internet. Dat verklaart ook mede waarom in het oorspronkelijke ontwerp van het internet helemaal geen rekening werd gehouden met security of privacy issues: niemand voorzag dat internet zo’n vlucht zou gaan nemen, gekaapt zou gaan worden door monopolistische techmoguls en helaas ook zou uitgroeien tot een voedingsbodem voor immoreel gedrag. En daarom is digitale weerbaarheid nu ook zo’n belangrijk onderwerp!
Wat verstaan jullie onder een sterk internet?
Het sterke internet zoals wij dat graag zien is een open en vrije omgeving die voor gebruikers veilig en vertrouwd is en die iedereen gelijke kansen biedt om zich te ontwikkelen. Internet is uitgegroeid tot een vitale maatschappelijke infrastructuur die alom aanwezig is en verweven met vrijwel ieder aspect van ons dagelijks leven. Het is daardoor een rijke voedingsbodem voor de ontwikkeling van innovatieve toepassingen die onze welvaart en ons welzijn kunnen verbeteren. Tegelijk maakt de grote afhankelijkheid van internet ons kwetsbaar, zeker omdat het internet zoals wij dat graag zien meer onder druk is komen te staan en helaas ook steeds meer negatieve maatschappelijk gevolgen en ontspoord gedrag laat zien. Ook daarvoor zijn innovatieve oplossingen nodig.
Klinkt ook als ‘empowerment’ van de gebruikers?
Zeker! De campagne Unlock Digitale Weerbaarheid sluit naadloos aan bij die visie! We zijn -zeker sinds Corona – in heel veel opzichten afhankelijk geworden van digitale technologie: dat heeft ons zeker veel gebracht maar we voelen ons ook vaak onbehaaglijk door die grote afhankelijkheid en soms ook ronduit onveilig. ‘Digitale zelfverdediging’ is cruciaal om als burger volwaardig mee te kunnen doen. Ik wens alle Nederlanders een digitale zwarte band toe: met zijn allen zijn we absoluut in staat het tij te keren!
Meer lezen: