Jelly Knoll (Echtnietvandaag)

redactie avatar

‘Echt niet vandaag’ is een zelforganiserende preventieve aanpak tegen digitale criminaliteit door heel Nederland. Tijd voor een gesprek met initiatiefnemer en landelijk projectleider Jelly Knoll.


Jelly, wat was de aanleiding voor Echtnietvandaag?

Elke dag worden meer dan 6000 mensen slachtoffer van digitale criminaliteit, waaronder veel kwetsbare groepen zoals ouderen en jongeren. Dat is een schokkend aantal en laat zien dat we als samenleving actie móéten ondernemen. Als politie zetten we een stap naar voren en pakken de handschoen op, samen met publieke en private partners.

En jullie zijn gestart in Oost-Nederland?

Klopt! We zijn als politie direct op zoek gegaan naar een aantal kernpartners om dit mee te organiseren:  het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, het Platform Veilig Ondernemen, en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland, dat toegang biedt tot 74 gemeenten. Er zijn uiteindelijk 130 organisaties aangehaakt. Van landelijke grote partijen zoals KPN, Kamer van koophandel, MKB – Nederland, Rabobank, ING tot aan locale ondernemers, scholen zoals het Deltion College, Saxion, Windesheim. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met scholen en bedrijven vorig jaar: jongeren kregen gastlessen over veilig online gedrag, en ondernemers werden door studenten geholpen om hun digitale beveiliging te verbeteren.

De urgentie is hoog! Elke dag maken digitale criminelen vele slachtoffers. We moeten dit probleem samen aanpakken. Minder praten, meer doen!

Jelly KNoll

Wat gaat er gebeuren op 2 april?

Het wordt een dag vol actie! Weer meer dan 100 organisaties zetten zich in en houden acties (groot en klein) voor doelgroepen zoals MKB’ers, minder digitaal vaardigen en jongeren die hen weerbaarder maken tegen digitale criminaliteit. Denk aan gastlessen op scholen door Halt en Bureau Jeugd & Media, evenementen voor ondernemers in de Grolsch Veste, digitale scans uitgevoerd door studenten en wijkagenten, jeugdambassadeurs en voorlichtingsacties op straat. Het wordt een dag waarop iedereen een steentje bijdraagt aan digitale weerbaarheid.

Nog plannen voor verderop in het jaar?

Na de actiedag van vorig jaar kregen we zoveel positieve reacties dat andere regio’s ook mee willen doen. Het mooie is dat dit niet alleen zichtbaarheid geeft aan lokale initiatieven, maar ook een vliegwiel is voor nieuwe samenwerkingen. In mei gaat regio Rotterdam aan de slag, in september volgt regio Midden Nederland, Utrecht, en we zijn in gesprek met Noord-Nederland en regio Zeeland-Brabant. Elke actiedag brengt nieuwe ideeën en energie, en we leren steeds van elkaar. Daarnaast voeren we een actieonderzoek uit om de impact te meten en te verbeteren.


Ook meedoen?

redactie avatar

Meer nieuwsberichten