Een van de eerste actieve meedenkers met onze campagne was Tim Murck, mede-oprichter van HackShield.
Tim, hoe zou je HackShield in het kort omschrijven?
HackShield is een educatieve game die kinderen spelenderwijs leert hoe ze veilig kunnen navigeren in de digitale wereld. Kinderen worden opgeleid tot Cyber Agents en leren op een leuke en interactieve manier over cyberveiligheid, privacy, en digitale gevaren zoals phishing en hacking. Ze leren niet alleen de risico’s kennen, maar ook hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen.
Hoe wordt jullie game in de klas gebruikt?
HackShield is beschikbaar als individuele game die kinderen zelfstandig kunnen spelen en als lespakket voor in de klas. Zowel de individuele game als het lespakket zijn gratis beschikbaar voor alle kinderen en scholen in Nederland (en daarbuiten!).
Leerkrachten die HackShield willen gebruiken in hun klas kunnen zich eenvoudig aanmelden via onze website . Daar kunnen ze zich registreren en meteen toegang krijgen tot de lesmaterialen en handleidingen om direct te starten. Hier is enkel een digibord en internetverbinding voor nodig. Het platform is zo opgezet dat zowel de leerkracht als de kinderen zonder technische kennis aan de slag kunnen. De lessen zijn in 30-45 minuten klassikaal te behandelen. Onze materialen zijn gratis beschikbaar, vrij van marketing en sluiten aan op de SLO-leerdoelen.
En er is natuurlijk het jaarlijkse event?
Klopt! Op 11 oktober organiseren we het jaarlijkse Grote HackShield Event, waarbij we samenkomen met onze partners, supporters, cyber-experts, politieagenten, de beste Cyber Agents en meest cyberveilige klassen om de nieuwste ontwikkelingen in HackShield te vieren. Tijdens dit event worden kinderen officieel beëdigd als Cyber Agents en kunnen activiteiten uitvoeren die in het teken staan van digitale veiligheid.
Tot slot… waarom is een campagne over Digitale Weerbaarheid nodig?
Een nationale campagne over Digitale Weerbaarheid is essentieel omdat we in een samenleving leven die steeds digitaler wordt, en waarin ons dagelijks leven steeds vaker afhankelijk is van technologie en het internet. Zonder de juiste kennis en vaardigheden zijn ze kwetsbaar voor gevaren zoals online pesten, identiteitsfraude en hacking. Door een breed bewustzijn te creëren, kunnen we ervoor zorgen dat kinderen én volwassenen beter voorbereid zijn en veilig blijven in deze snel veranderende digitale omgeving. Het moet net zo vanzelfsprekend worden om digitale weerbaarheid te leren als dat we verkeersregels bijbrengen.